11/07/2010

Nyhetsanalyse

Nyhetsanalyse av Dagsrevyen og TV2 – nyhetene 20.10.10

Både Dagsrevyen, som sendes på NRK, og TV2-nyhetene er nyhetsendinger som tar for seg både nasjonale og internasjonale nyheter. Begge disse sendingene har allikevel flere særpreg som vi skal se nærmere på.

Det første som slår meg når jeg ser på dagsrevyen er at sendingen er mye lengre enn tv2-nyhetene. Sendingen tar for seg mange flere saker enn tv2-nyhetene og går mer i dybden på enkelte saker. Det kommer også fram at dagsrevyen tar for seg flere kulturnyheter, i motsetning til tv2-nyhetene som ikke har noen kulturnyheter. Dette kan være fordi dagsrevyen har lengre sendetid, og de kan derfor ta med flere saker som ikke blir sett på som så viktige i forhold til nyheter om kriminalitet, politikk og ulykker. Dagsrevyen har også flere korte innslag hvor de gir ut info. Dette er enda en ting som tv2-nyhetene mangler.

TV2-nyhetene har en mye kortere sendetid enn dagsrevyen. Innslagene er kortere, og man kan også si at de er mer rett på sak. Jeg synes det virker som om TV2-nyhetene legger særlig vekt på å vise nyheter som folk oppfatter som viktige og nyttige. De har ingen kulturnyheter. Dette er nok antageligvis på grunn av den korte sendetiden, og at de fokuserer på ”viktigere” nyheter.

Som jeg har nevnt før dekker begge nyhetssendingene både nasjonalt og internasjonalt. Dagsrevyen har nok mer nasjonale nyheter, men dette kan være på grunn av den lange sendetiden. Både dagsrevyen og TV2-nyhetene har med sportsnyheter, men i forhold til sendetiden vil jeg si at TV2-nyhetene legger mer vekt på sport enn dagsrevyen.

Jeg mener at dagens nyhetssendinger har utviklet seg til infotainment (nyheter som er en blanding av informasjon og underholdning). Gang på gang ser vi små nyheter som bli blåst opp til store saker, når de egentlig ikke handler om noe viktig i det hele tatt. Et eksempel på dette kan jo være alle nyhetene om kjendiser som blir arrestert eller kjendiser som bruker dop osv. Dette er nyheter som ikke har noen hensikt om å informere oss om noe, de er bare underholdning.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.